lauantai 12. helmikuuta 2011

GS vs. KF

Olen tutustunut molempiin lajeihin ja saanut niihin molempiin myös äärimmäisen pätevää oppia (GS, KF) ja siksipä pidän itseäni myös äärimmäisen pätevänä lausumaan aiheesta muutaman sanan:

Näiden lajien peruseron voisi ehkä kiteyttää näin: Sportissa on tarkoitus oppia liikuttamaan kuulaa käyttämällä siihen mahdollisimman vähän energiaa suoritetta kohden, Fitnessissä puolestaan mahdollisimman paljon.


GS eli Girya Sport on nimensä mukaisesti urheilulaji, jota varten treenataan kuten nyt urheilussa on tapana, lajinomaisesti. Kettlebell Fitnessiksi (lienenkö itse nimennyt lajin, en ole varma) kutsumani treeni puolestaan on eräänlaista kuulajumppaa, joka jossain määrin hyödyntää GS:stä tuttuja perustekniikoita, mutta sen lisäksi kuulan kanssa puuhataan paljon paljon muutakin. Iso osa liikkeistä olisi toteutettavissa yhtä lailla käsipainoilla ja ihan liian usein näkee treenaajia, joiden ehdottomasti pitäisikin tehdä niin.
Välillä liikkeiden toteutus on suorastaan vaarallisen näköistä, ja pahinta tilanteessa on se, että vieressä seisoo logopainetussa liivissään joku henkilökohtainen tRaineri, joka liikkeen suoritusta neuvoo. (Ja tästähän mulla on siis jopa omakohtaista kokemusta, ei tosin siitä vaarallisimmasta versiosta, mutta ihan vaan väärästä tekniikkaopetuksesta!) Nyt kun kuulailu on niin kovin muodikas laji, sitä alkavat tietenkin opettaa kaikki kynnelle kykenevät, ohjaajaksi kun voi ruveta käytännössä kuka tahansa.  
Näitä opetustuokioita varten on hyvä, että on olemassa fitnesskuulailun liikepankki ja ihmisten (varsinkin naisten) luontainen varovaisuus painavia esineitä kohtaan. Useimmissa liikkeissä painoa ei nimittäin liikutella sellaisia ratoja joilla voisi aiheuttaa pahoja vahinkoja kehossaan ja pienten painojen kanssa ei ole mahdollista rempomallakaan hajottaa paikkojaan. Vasta kun aletaan käyttää GS:n liikepankkia (työntö, tempaus) tai haastavampia kilomääriä, olisi ehdottomasti hallittava tekniikkaan liittyvät perusasiat ja muistettava noudattaa niitä koko ajan. Ettei (Kukka Laaksoa lainatakseni) "seuraava trendilaji olisi kuntoutus".

Omista tavoitteista riippuu kumpi laji kannattaa valita, vaiko molemmat. Kuulan kanssa jumppaaminen on mukavaa ja siinä hengästyykin kivasti, mutta nousujohteiseen tuloskehitykseen GS on ehdottomasti parempi valinta. Olen henk.koht. sitä mieltä, että jokaisen KF-treenaajankin kannattaisi silti opetella nuo perustekniikat osaavan kuulaurheilijan johdolla, sillä vaikka käyttäisitkin kuulaa lähinnä jumppailumielessä, oikea tekniikka ei ikinä vie metsään.

Jos et ole kovin liikunnallinen, oikeiden GS-tekniikoiden omaksuminen ei välttämättä tapahdu heti. Tällöin fitness-liikkeiden tekeminen on varmasti palkitsevampaa ja tarjoaa enemmän onnistumisen tunteita, eikä siinä ole mitään väärää. Omien kokemusteni mukaan GS sopii kuitenkin paremmin tällaisille laiskoille ja mukavuudenhaluisille treenaajille, jotka eivät halua käyttää liikaa aikaa kuntoiluun. Tekniikan oppimiseen uhrattu aika on sijoitus siihen, että jatkossa selviää tehokkaasta, koko vartalon  lihaskuntoa-, kestävyyskuntoa ja hapenottokykyä parantavasta treenistä halutessaan noin puolessa tunnissa. Eikä sitä kuntoutustarvettakaan tule kenties koskaan.

6 kommenttia:

  1. No jopas oli osuvasti vertailtu! :D

    VastaaPoista
  2. Pitkällisen pohdinnan tulosta, heh!

    VastaaPoista
  3. Hitsi, uskallanko minä tähän vielä tunnustaa, että olen ollut vähän KF suuntaisessa ohjaajakoulutuksessa... No, ei ihan pahimpia, mutta temppuilemassa joka tapauksessa.

    VastaaPoista
  4. Mä olen ajatellut toukokuussa käydä kanssa hankkimassa sellaisen ohjaajan paperin tuolta Tuomon jatkokurssilta.

    VastaaPoista
  5. Minä en sille jatkokurssille viitsinyt lähteä, ainakaan toistaiseksi. En oikein keksinyt siitä sanottavaa hyötyä...

    VastaaPoista
  6. Meinasin itse, että se, jos mulla on joku lappu tosta hommasta lisäis auktoriteettia opetusjutuissa...

    VastaaPoista

Terve ja tervetuloa kertomaan mielipiteesi!
Pidetään kommentit asiallisina, eikö.