Dukanin dieetti

Tämä on oma sovellukseni tohtori Dukanin ohjeista, jotka luin kirjasta The Dukan Diet.

1. vaihe, kesto 1-10 päivää
0,75 dl kaurahiutaleita puuroksi keitettynä +1 rkl voisilmä, sekä vapaasti aina kun on nälkä possua ja naudanlihaa, maksaa, nahatonta broileria ja kalkkunaa, leikkeleitä, kaikkia kaloja, sekä säilykekalaa tomaattikastikkeessa, äyriäisiä, kananmunaa, luonnonjogurttia, rahkaa, raejuustoa, 5% Polar -juustoa ja kevytmaitoa (ei ruokajuoma!). Lisäksi voi syödä vähän suolakurkkuja sekä käyttää mausteina etikkaa, suolaa, yrttimausteita, sinappia, tabascoa ja kanelia.

2. vaihe, kunnes paino on tippunut tavoitelukemiin
tarkoitus on aloittaa siten, että sunnuntaisin ja keskiviikkoisin syön kuten vaiheessa 1, muina päivinä syön lisäksi kaikkia muita kasviksia paitsi tärkkelyspitoisia, eli riisiä, maissia, perunaa, bataattia ja papuja. Lisään myös ruokiini vähän rasvoja, esim. voita/ pienen kourallisen manteleita/ oliiviöljyä. Mikäli paino ei ala tippua, vaihdan sykliksi joka toinen päivä.

3. vaihe kestää kirjan mukaan 10 vrk/ pudotettu kilo ja tällöin ruokalistalle lisätään päivittäin 1 hedelmä, 2 viipaletta leipää sekä 40 g normaalirasvaista juustoa. Lisäksi ensimmäisen puolikkaan aikana viikossa syödään 1 tärkkelysateria, joka sisältää siis ruokia edellisen vaiheen kieltolistalta ja 1 vapaavalintainen juhla-ateria, toisella puolikkaalla näitä aterioita on molempia kaksi. Aterioita ei koskaan nautita peräkkäisinä päivinä.
Multa jäi tämä vaihe kokonaan väliin koska varsinaista ylensyöntiongelmaa ei ole ollut.

4. vaiheessa torstaisin syödään 1. listan ruokia ja vain niitä. Muina päivinä syöminen on ihan vapaata, joskin ajatus olisi, että ylensyöntiä on opittu välttämään, liikunta on päivittäinen osa elämää ja vettä muistetaan juoda vähintään 1,5 l päivän mittaan. Näin jatketaan loppuelämä.

Dohtori neuvoo myös light-limujen kittaamista ja makeutusaineiden käyttöä, mutta koska en ole niistä itse innostunut oikein koskaan, en aio niitä nytkään käyttää, saati suositella. Se toinen asia, josta en ole Dohtorin kanssa samaa mieltä on eläinrasvakammo. Niinpä kirjan rasvattomia maitotuotteita ei  minun kaapissani nähdä, enkä aio kartella myöskään possunsyöntiä, kuten neuvo kuuluu. 
Myös 1. vaiheen voi ja Polar ja 2. vaiheen mantelit ovat oma lisäykseni ja suosituksissa kaurahiutaleiden syöminen aloitetaan 1,5 rkl:ta ja sitä lisätään 2. ja 3. vaiheen aikana kolmeen ruokalusikalliseen. Itse käytän höyryttämättömiä luomuhiutaleita, jotka liotan yön yli tilkassa vettä ja keitän aamulla raejuuston, voin ja kanelin kanssa puuroksi (mikrossa, 1,5 min). Dohtori itse neuvoo paistamaan siitä kakkusen (galette). Tässä siihen resepti:
1,5 rkl kaurahiutaleita laitetaan kulhoon, lisätään 1,5 rkl rahkaa tai tuorejuustoa, kananmuna sekä makeutusainetta ja suolaa maun mukaan (se kanelikin sopii varmaan tähän hyvin!). Paistetaan pannulla (jonka voi ensin pyyhkäistä öljytipalla kostutetulla talouspaperilla). 


Omaan päivääni kuuluvat myös D-vitamiinivalmiste (syyskuun puolivälistä toukokuulle), magnesium-, ja sinkkitabletit sekä pullotettu kalaöljy, jota nautin ruokalusikallisen niinä päivinä kun en syö kalaa.

Sitten vielä muutama kuvallinen esimerkki mun aterioista:


Aamupuuro ennen kypsennystä.
Lisäksi muutama siivu kalkkunaa tai keitetty muna sekä kahvia.

Jugurttia, pähkinöitä ja puolukoita, kylmäsavulohta (lisäksi keitetty muna).
Nämä olen yleensä jakanut kahdelle aterialle.

Vuohenjuustosalaattia oliiviöljyllä ja lasi samppanjaa.

Entrecote ja voissa paistettuja herkkusieniä.
Lisää reseptejä löytyy tiski-blogistani, klik!